Aanpak

Aanpak bij narcisme of andere persoonlijkheidsstoornissen

Omdat elke persoon en elk verhaal anders is, is ook de aanpak bij iedereen verschillend. De 6 bouwstenen van waaruit we samen aan het werk gaan, zijn echter steeds dezelfde. Soms worden alle stappen doorlopen, soms slechts een paar. Hoeveel sessies nodig zijn en volgens welke frequentie wordt individueel bekeken.

Stap 1: 
Krijg inzicht in wat je is overkomen 

Eindelijk kan je jouw verhaal vertellen in alle vertrouwelijkheid, zonder oordeel of vooroordeel. Je leert begrijpen wat je is overkomen, om het stap per stap te kunnen aanvaarden. Samen bekijken we jouw verhaal en plaatsen we het in het licht van wat gekend is over narcisme of andere persoonlijkheidsstoornissen. Zo krijg je stilaan een ruimer beeld en kunnen de puzzelstukjes in elkaar vallen. Je begint het ‘waarom’ te begrijpen. We ‘kruipen’ als het ware in het hoofd van de narcist om inzicht te krijgen in de dynamieken die er tussen jullie speelden. Door dit te begrijpen verdwijnt de onvoorspelbaarheid en de angst die je lange tijd in de greep hield.

Stap 2: 
Krijg terug verbinding met jezelf 

Hoe lastig en confronterend dit ook is, als narcisme op je pad is gekomen heeft dit ook iets met jou te maken. Het is een gigantische levensles die je kan helpen te groeien. Hiervoor is het nodig om zelf in de spiegel te kijken en je een aantal belangrijke vragen te stellen: Wie ben ik? Waarom trek ik die mensen aan? Welke ervaringen komen telkens terug? Samen zoeken we antwoorden op deze vragen en gaandeweg leer je jezelf beter kennen. Ook je normen en waarden nemen we onder de loep. Zo leer je opnieuw welke waarden en normen van jou zijn en welke je door anderen werden opgedrongen.

Stap 3: 
Leer je eigen gevoelens en behoeften kennen & groei in zelfvertrouwen

Je leert opnieuw te voelen wie je bent als unieke persoon op zich. Je leert zowel je kwaliteiten kennen als je struikelblokken. We onderzoeken je onbewuste gedachten, gevoelens, handelingen en lichamelijke sensaties zodat je deze opnieuw bewust kan ervaren. Alleen zo kan je bewuste keuzes gaan maken. Door middel van verbindende communicatie, leer je om je gevoelens en behoeften opnieuw te herkennen en te erkennen. Hierdoor krijg je meer vertrouwen in jezelf en leer je te voelen wat wel of niet goed voor je is.

narcisme

Stap 4: 
Leer je grenzen kennen en bewaken

Zolang je je niet bewust bent van je eigen behoeften en gevoelens, is het voor anderen zeer gemakkelijk om steeds maar over je grenzen te gaan. Je grenzen opnieuw leren kennen en aangeven is daarom een belangrijke schakel in je herstelproces. Om te leren zeggen wat je wil of wat je niet wil op een manier die de andere persoon kan horen, gaan we in deze stap verder aan de slag met verbindende communicatie. Het geeft je terug geloof in jezelf, in de ander en in de toekomst.

Stap 5: 
Maak bewuste keuzes

Als je nog in een destructieve relatie verwikkeld bent, is het nodig om bepaalde beslissingen te nemen, stappen te zetten, of veranderingen door te voeren. ’Blijf ik in de relatie of ga ik weg?’ ‘Hoe breek ik eventueel met mijn narcistische ouder?’…
Nu je terug tot de kern van jezelf bent gekomen, kan je deze moeilijke keuzes op een bewuste manier maken. Je kiest vanuit je gevoel, vanuit je buik en niet meer vanuit een emotie of vanuit je hoofd.

Ook als je in deze fase van je proces al uit de relatie bent gestapt, kan het nodig zijn om bepaalde keuzes te maken. Hier help ik je om bij je gevoel te blijven, zodat je de keuze kan maken die juist is voor jezelf. 

Stap 6: 
Behoud je positieve mindset

Het leven is geen ticket to heaven. Zelfs al heb je heel wat moeilijkheden overwonnen en sta je intussen bewuster en met meer vertrouwen in het leven, moeilijke momenten zullen er altijd zijn. We kijken samen vooruit en zorgen voor strategieën om je positieve mindset te behouden zodat je deze in moeilijke momenten kan benutten.

Wat heb je nog nodig?

Soms is bijkomende gespecialiseerde hulp aangewezen die niet binnen mijn specialisatie ligt: lichaamswerk, gedragstherapie, assertiviteitstraining of andere methodes die je kunnen ondersteunen en helpen om je innerlijke kracht te vergroten.

Indien het hoederecht over je kinderen, de verdeling van de bezittingen of andere zaken op het spel staan, heb je ook gespecialiseerd juridisch advies nodig van iemand die bekend is met narcisme of andere persoonlijkheidsstoornissen. Met een jurist aan je zijde die de problematiek kent, heb je veel meer kans van slagen.

Ik help je om te kijken welke stappen gezet moeten worden en breng je zo nodig in contact met gespecialiseerde collega’s. Inmiddels bouwde ik een ruim netwerk uit van mensen die ervaring hebben met persoonlijkheidsstoornissen, elk in hun domein, en je verder kunnen adviseren en ondersteunen.

Klaar om de stap te zetten naar herstel?

Website by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x